Recept na Špricke

K tradičnej kultúre každého spoločenstva patrí aj kultúra stravovania. Nielen tradície spojené so stolovaním ale aj špecifické jedlá dotvárajú kultúrnu jedinečnosť. Nebolo tomu inak ani na Pitvaroši.

Stravovanie dolnozemských Slovákov bolo v mnohom podľa zvykov a obyčají, ktoré si priniesli z rodných krajov ešte pred 250 rokmi. Spôsob prípravy typických jedál sa odovzdával z generácie na generáciu. Obyčajne je kuchyňa v rukách žien, takže aj v prípadoch, kde po presídlení na Slovensko v zmiešaných manželstvách je manželkou Pitvarošanka, bola príprava jedál ovplyvnená tradičnou pitvarošskou kuchyňou. Na pracoviskách, v priateľstvách a pri rôznych oslavách sa pripravujú tradičné jedlá (sárma, stud’envo cesto, sadlovje kifl’e), opisujú a rozširujú sa recepty. Tradícia veľkej rodiny na Pitvaroši sa prejavovala v tom, že mladšie dcéry a nevesty sa učili od mamovky. Postupne sa aj samy podieľali na príprave jedla. Dvoj a viac generačnému spolunažívaniu sa hovorilo, že sa. „na enom chlebe“. Pri niektorých príležitostiach ako kršťenia, ale hlavne svadby, varievali po domoch známe a vychýrené kuchárky, na ktoré bolo spoľahnutie, že všetko bude, ako má byť. Zachovala sa príprava jedla podľa ročných období, sviatkov a príležitostí. Udržiavali sa tradičné spôsoby stolovania. Stôl bol vždy prikrytý tkaným obrusom. Obrusy boli vyšívané na krosnách, iné ručne, na krížiky – merkeľovanje a hladkovaním – pozakaždú ňitku. Tieto obrusy sa prestierali na rôzne príležitosti. Na každý deň sa používali obrusy zatkávanje na pásike. Pohostinnosť Pitvarošanov bola v tom, že návštevu, ak zavítala v čase jedenia, pozvali k stolu. Keď niekto prišiel počas stolovania, tak sa pozdravil: „Žehnaj Pán Boh!“ Gazda alebo gazdiná odpo-vedali: „Poťe s nami!“ A návšteva odpovedala: „Lenže zdraví!“ Návštevu ponúkli chlebom, z ktorého si mal návštevník sám odkrojiť. Niekedy si odkrojil len taký kúšťok chleba, „len pre príslovja“. Potom sa poďakoval a odpoveď bola: „Na dobrý úžitok“ Pravdaže, keď bol návštevník z bližšej rodiny, tak si aj viacej zajedol. Keď prišla nečakaná návšteva, spravidla ako pohostenie sa pripravila praženica na cibuli alebo praženica s klbásou a chlebom. Nechýbal kalíšok pálenky na zahriatie (Pitvaroš a Pitvarošania, 2007)

Mnohé zvyky a obyčaje časom zanikli, alebo sa používajú len výnimočne, avšak mnohé z tradičných dolnozemských jedál môžeme dodnes nájsť na stoloch nejednej presídleneckej rodiny. Zachovanie a zdokumentovanie starých pitvarošských tradícií a zvykov je naším cieľom i na stránke www.pitvaros.sk. Preto Vám teraz prinášame recept na tradičné jedlo, ktoré sa robievalo na Pitvaroši – Špricke. Špricke boli známe nielen na Pitvaroši ale i medzi ostatnými dolnozemskými Slovákmi a jednotlivé recepty sa mohli líšiť od jednotlivých lokalít prípadne gazdiniek ktoré ich pripravovali. Za prípravu tradičných šprickov i za recept by som sa chcel poďakovať Márii Kožuchovej, rodenej Maľovej zo Senca. Nielen recept, ale i fotografie tak sprítomnia atmosféru starého Pitvaroša i pre nás mladších.

 

Špricke

(originálny recept zo slovenskej dediny Pitvaroš v Maďarsku)

Potrebujeme:

1 liter mlieka

1 liter detskej krupice

7-8 celých vajec

masť alebo olej na vyprážanie

práškový cukor na obalenie

špric na vytláčanie (tradičný predmet)

Postup:

Do 1 litra mlieka dáme štipku soli a zohrejeme. Postupne pridávame detskú krupicu. Uvaríme hustú kašu. Necháme trochu vychladnúť a potom postupne pridávame vajíčka. Zmes dobre rozmiešame a plníme do strojčeka (šprica) s hniezdičkou.  Vytláčame kúsky ľubovoľnej veľkosti a vypražíme do zlatista. Každý kúsok ešte horúci obalíme v práškovom cukre.

Fotografie hotového jedla i s originálnym špricom:

 

 

 

Ak by ste si našli čas a napiekli alebo uvarili doma tradičné pitvarošské jedlo a nafotili ho, veľmi radi zverejníme jeho recept i samotné jedlo, prípadne aj Vás s tradičným pitvarošským jedlom. Spolu by sme aj na týchto stránkach vytvárali receptár našich starých a prastarých mamoviek. Svoje recepty i fotografie nám môžete posielať na adresu: pitvarosania@gmail.com

Vopred Vám ďakujeme, že spolu vytvoríme niečo spoločné, pre ďalšie generácie.

 

Autor článku: Michal Kožuch

Autor fotografií: Miroslav Kožuch

1 komentár u „Recept na Špricke

  • Moji stari rodicia boli z Pitvarosa. Stara mama „spricke“ obcas robila. Ale priznam sa, moje oblubene jedlo boli lekvarove kolace, ktore volala „kifle“. Bohuzial po smrti starej mamy sa nam recept nezachoval. Ale ak by niekto mal recept na kifle, prosim, nazdielajte ho.
    Dakujem.

    Stefan Nemeth

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.