Ocenenie od Spolku Slovákov z Maďarska

Je to úžasný pocit, keď sa podarí niečo tvorivé, niečo nové, niečo čo poteší a urobí radosť i niekomu druhému. Presne také sú emócie, keď sa rodí nová knižka, nový článok, či organizuje podujatie. Aj keď cesta k úspešnému výsledku býva často kľukatá, plná rôznych nástrah a prekvapení, radosť z výsledku vždy preváži nad všetkým nepríjemným. S radosťou, láskou a predovšetkým s bádateľským nadšením po zdokumentovaní našej minulosti a zvykov sme pristupovali k tvorbe publikácii, rôznych tematických článkov, tvorbe vlastného webu www.pitvaros.sk alebo pri organizovaní stretnutí Pitvarošanov pod názvom Pitvarošské dotyky. O to viac nás teší, že naša práca našla široký ohlas nielen medzi Pitvarošanmi, ale i medzi všetkými, ktorým je Dolná zem blízka a dokonca i medzi odbornou verejnosťou.

Za „prínos a prácu pre zveľaďovanie bohatstva, ukrytého v dušiach ľudí, patriaceho dolnozemským Slovákom“ Spolok Slovákov z Maďarska na spoločenskom podujatí „Držme spolu nielen koreňmi…“, udelil Ďakovné listy aj Michalovi Kožuchovi a Jurajovi Majovi.

 

Spoločenské podujatie, ktoré sa konalo 30. septembra 2023 v Dome kultúry Galanta, bolo organizované pri príležitosti 25. výročia založenia spolku. Reportáž z podujatia nájdete na:

(https://slovaci-z-madarska.spolok.eu/2023/10/03/drzme-spolu-nielen-korenmi/)

Ocenenie je pre nás veľkou poctou i motiváciou do ďalšej práce. Aj keď sme sa na podujatí osobne nezúčastnili, veľmi si to vážime. Naše slová vďaky by sme chceli adresovať členom spolku i prostredníctvom internetu:

Vážení členovia Spolku Slovákov z Maďarska,

i touto cestou by sme sa Vám chceli zo srdca poďakovať za ocenenie, ktoré sme od Vás dostali vo forme Ďakovného listu. Je to pre nás veľká česť a vysoko si vážime Vaše ocenenie našej práce, ktorú sme sa snažili vykonávať a konáme s cieľom zachovať dedičstvo našich predkov a vytvárať symbolickú mozaiku obrazov života našich predkov na Dolnej zemi, na Pitvaroši. Je to pre nás veľká česť, že cena pochádza práve od publika a komunity, ktorej boli naše publikácie venované. Je to zároveň pre nás krásna spätná väzba, za našu doterajšiu prácu a zároveň i záväzkom do budúcna v tejto téme naďalej pokračovať. I keď sme sa na podujatí nemohli osobne zúčastniť, veľmi si vážime toto jedinečné ocenenie a podporu. Zároveň by sme chceli poďakovať vedeniu spolku i všetkým jeho aktívnym členom, ktorí robia jedinečnú prácu pri organizovaní takýchto krásnych a vydarených podujatí, či genealogických konferencií alebo výletov po stopách našich spoločných predkov. Naše obrovské uznanie patrí i Združeniu pre genealogický výskum dolnozemských Slovákov. Pod ich rukami sa rodia klenoty, ktorých hodnota informácií je už dnes nevyčísliteľná a v budúcnosti bude už len narastať. Svojou prácou kúsok po kúsku odhaľujú nám všetkým veci ukryté v matričných knihách a každému jednému z nás, ktorí máme korene na Dolnej zemi neuveriteľným spôsobom uľahčujú pátranie po koreňoch a zostavovanie rodokmeňov. Ďakujeme i za krásne publikácie, ktoré vydávate i za tie, ktoré ešte plánujete vydať. Veľmi Vám držíme palce. Je za tým obrovský kus práce, ktoré čitateľ na prvý pohľad možno nevidí, ale tie stovky a tisíce hodín strávených študovaním starých matrík sa Vašou prácou a bádaním premieňajú na krásne publikácie, ktoré by si mali nájsť miesto v knižniciach každého z nás. Chceli by sme vzdať hold i pánovi Hroncovi, ako neúnavnému bádateľovi a spisovateľovi z ktorého pera vzišlo mnoho krásnych publikácií. Želáme všetkým pevné zdravie a veľa elánu a síl pri organizovaní ďalších akcií.

Ešte raz za všetko ďakujeme.


S úctou Michal Kožuch a Juraj Majo

 

 

Tento záznam bol publikovaný v Články . Uložiť odkaz do záložiek.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.