Pitvarošská sárma

Plnený kapustný list – sárma – hlavné zabíjačkové a chutné jedlo. Pripravuje sa z podobne mletého bravčového mäsa ako klobása. Mäso je rovnako ako na klobásu z rôznych častí zaklatého brava (pliecko, stehno, bôčik, rebrá…).

Na l kg mäsa sa pridá jedno vajce, 10 polievkových lyžíc ryže, soľ, mletá paprika, sladká aj pálivá, čierne korenie a dobre všetko vymiešame. Hlávku kapusty predvaríme v slanej vode, aby zmäkli listy. Vyberieme a necháme vychladnúť. Ak je na liste hrubá žila, rozklepneme ju. Pred varením plníme kapustné listy a zakrútime ich do šúľčokov. Konce listu zatlačíme dovnútra tak, aby obsah bol v liste dobre zabalený. Jednotlivé plnené kapustné listy sa volali aj prasiatka.

Do hrnca na spodok roztrúsime za hrsť kyslej kapusty. Potom ukladáme plnené listy, vrstvíme s kyslou kapustou. Podlejeme vodou, aby bolo všetko vo vode. Varíme na miernom ohni. Na záver pridáme zápražku a paradajkový pretlak. Privedieme do varu a odstavíme. Podobne ako kapustnica aj sárma má chute a vône podľa domácich zvyklostí, kvality surovín, pridaných korenín a pochutín. (Zdroj: Pitvaroš a Pitvarošania, 2007)

Dobrú chuť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.