Pitvarošská klbása

Dolnozemská klbása – na 4 kg bravčového pliecka, 1 kg prerasteného bôčika, dve hlávky cesnaku, 5 lyžíc soli (nožom zarovnaná polievková lyžica), 10 až 15 dkg červenej sladkej papriky, 5 dkg štipľavej papriky. Dva balíčky rasce, čerstvo zomletej, ale drvenej. Recept je dosť všeobecný. Chuť a kvalita je závislá od rôznosti a kvality mäsa, tiež od kvality korenín. Na dobrú letnú hrubú klbá-su je vraj najvhodnejšie mäso z dobre vykŕmenej, ale nie starej prasnice. Klbásy sú šťavnatejšie a nevyschnú tak, ako z mladších bravov. Sorta štipľavej a voňavej papriky je s dlhými mešťokami a pestuje sa na Dolnej zemi. Aj cesnak musí byť zdravý strúčky majú byť tuhé. Mletá rasca môže byť dosť vypáchnutá. Dobre je čerstvo nadrviť celú rascu. Dáva arómu okamžite a aj postupne. Vymiešané mäso sa koštúva a prichuťuje. Jedni chcú viac pálivú, iní menej. (Zdroj: Pitvaroš a Pitvarošania, 2007)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.