Krst knihy Príbehy z Pitvaroša

Na stretnutí Pitvarošanov pod názvom „Pitvarošské dotyky“ bola predstavená a pokrstená nová publikácia z prostredia Pitvaroša pod názvom Príbehy z Pitvaroša. Autorkou poviedok je pitvarošská rodáčka Mária Urbančoková (1922-1998).

Zostavovateľom publikácie je Michal Kožuch, ktorý predstavil verejnosti toto jedinečné dielo. Poviedky Márie Urbančokovej, rodenej Kožuchovej vykresľujú svet prísnej morálky, ale i duchovnej čistoty dedinských ľudí. Prostredníctvom svojich príbehov pútavo a plasticky vykreslila život na Pitvaroši v 40. rokoch minulého storočia. Príbehy skrývajú v sebe neľahké osudy a zvyky Pitvarošanov, ich starosti ale i radosti. Často píše o láske, o vzťahoch, ale i o sedliakoch a ich živote. Prejavila výborný pozorovací talent a dokázala to preniesť i na papier. Jej príbehy sú poučné a každá poviedka má na konci pointu. Skrývajú v sebe odkaz. Autorka je výbornou rozprávačkou. Čitateľ sa čítaním jej poviedok priam ponára do deja a prežíva život na Pitvaroši, preciťuje ich trápenie i radosť.  Ako píše sama Mária Urbančoková: „tieto poviedke sa napísanie tou istou rečou, akou sme aj my rozprávali na Dolniakoch“.

Zostavovateľ Michal Kožuch pri predstavení publikácie

Máriu Urbančokovú a jej cestu k písaniu poviedok predstavili jej synovia Michal Urbančok a Ján Urbančok:

Mama mala veľmi rada divadlo. Sama ochotnícky hrala v niekoľkých inscenáciách a rada tiež sledovala divadelné inscenácie v televízii. Milovala folklór a ľudové zvyky. Porovnávala ich so zvykmi na Pitvaroši. Vedela snáď všetky ľudové pesničky, ktoré nás učila. Piesne boli asi aj to prvé, čo začala spisovať. Bolo to v čase jej odchodu do dôchodku, v polovici 70. tych rokov. Presne to nevieme, lebo sa s tým priznala, až keď už mala veľkú časť svojej tvorby hotovú.  Povedala, že keď je teraz na dôchodku, tak má veľa voľného času a predsa ho nebude len tak podaromnici márniť a tak spíše, čo si pamätá, aby sa na to nezabudlo. Tak sa vlastne u nej zrodila myšlienka zachytiť svoje spomienky na papier. Takto postupne napísala jeden príbeh za druhým. Zanechala nám autentické spomienky na jej rodný Pitvaroš. Písala v reči, akou hovorili Pitvarošania, opísala ich zvyky, zachytila aj skutočné príbehy Pitvarošanov. Mama a všetci ostatní presídlenci milovali túto dedinu, poznali ju a veľmi radi na ňu spomínali.“

Michal Urbančok pri príhovore

Ján Urbančok počas príhovoru

Editorkou publikácie a zároveň grafičkou, ktorá dala publikácii jej neopakovateľnú a pútavú podobu bola Eva Sudová. Vo svojom príhovore prezradila aj niečo zo zákulisia prípravy publikácie.

Eva Sudová pri predstavovaní publikácie

Publikácia bola pokrstená mletou červenou paprikou. Jej chuť na mieste okúsil aj zostavovateľ Michal Kožuch. Mletá červená paprika sprevádza nielen Pitvarošanov ale aj všetkých dolnozemčanov. Dávala sa do jedál i do typickej pitvarošskej klbásy. Paprika býva sladká i štipľavá ako osudy ľudí, ktorých autorka vo svojich poviedkach opisovala.

Michal Urbančok venoval krstenú knihu Zuzane Pavlovej, rodenej Rohárovej zo Sládkovičova, vyše 90 ročnej rodáčke z Pitvaroša.

 

Veríme, že si publikácia nájde cestu ku každému čitateľovi, ktorý má svoje korene na Pitvaroši. Prajeme príjemné čítanie.

Knižka je venovaná bežnému človeku-Pitvarošanovi, ktorý napriek rôznym ťažkým životným situáciám dokázal čeliť neľahkému osudu, nevzdávať sa a s hrdosťou znášať svoj osud. Naša vďaka patrí Vám milí Pitvarošania, ktorí ste položili silné základy svojej identity na ktorých my mladší môžeme stavať a so cťou sa odvolávať na svoje korene.

Autor článku: Michal Kožuch

 

Publikáciu si záujemcovia môžu kúpiť každú nedeľu v Evanjelickom kostole v Senci alebo v Sládkovičove, pred službami Božími, alebo objednať na tel. čísle: 0950 343 459, resp. na adrese mkozuch@centrum.sk. Cena publikácie je 7 €.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.